Novica_logo

Obletnica deportacije prekmurskih Judov v nemška taborišča

Ob obletnici deportacije prekmurskih Judov so se 26. aprila 2017 zbrali na judovskem pokopališču v Murski soboti preživela taboriščnica in članica JSS ga. Erika Fürst, njeni sorodniki in drugi prekmurski Judje, da bi se spomnili vseh umrlih svojcev, zlasti tistih, ki se iz taborišč niso več vrnili.

Prisotne je nagovoril podpredsednik Judovske skupnosti Slovenije dr. Igor Vojtic. Na kratko je orisal aktualno problematiko, s katero se ukvarja vodstvo JSS: restitucijo skupnega judovskega premoženja, med ostalim mursko soboške sinagoge, brezpravno in brez razloga porušene leta 1954 v centru mesta iz revolucionarnih nagibov, s kratkim in neusmiljenim dekretom Ljudskega odbora.

JSS se za enkrat ne udeležuje uradnih proslav v spomin na holokavst, ki so namenjene predvsem pomiritvi slabe vesti večinskega prebivalstva, ali služijo notranje-političnem obračunu. Poleg tega Republika Slovenija krši judom temeljne ustavne pravice do svobode veroizpovedi s kriminalizacijo obrezovanja (razen če ni izvedeno iz medicinskih razlogov) in prepovedjo obrednega zakola, kar je čudaška izjema v Evropski uniji.

Objavljeno / Published: ג׳ באייר ה׳תשע״ז – April 29, 2017